În dimineaţa de vineri, 9 august, la Spitalul Judeţean Timişoara a avut loc cea de-a 13-a prelevare de organe în primele şapte luni ale anului 2013. Un număr record pentru Timişoara.
Echipe de medici chirurgi specialişti din Cluj-Napoca şi Bucureşti, împreună cu chirurgii din Timişoara, au prelevat rinichii şi ficatul de la un pacient aflat în moarte cerebrală.
Liana Dacilescu, PR SCUJ Timişoara, a spus că rinichii vor fi preluaţi de echipa de medici din Cluj, iar ficatul de cea din Bucureşti. La Spitalul Judeţean Timişoara, dacă în anul 2009 s-au înregistrat 3 prelevări de organe, în 2010, din cei 21 de pacienţi declaraţi în moarte cerebrală, în cazul a 15 dintre ei, familiile şi-au dat acordul pentru prelevarea unor organe. În 2011, au fost 19 prelevări, pe tot anul. În 2012, numărul a scăzut sub 10.
În scopul facilitării obţinerii acordului, în ceea ce priveşte prelevarea, prin introducerea cardului naţional de sănătate cu cip din toamna acestui an, vom fi obligaţi să ne exprimăm acceptul, încă din timpul vieţii, prin act notarial, pentru prelevarea propriilor organe, ţesuturi şi celule. Unii medici nu sunt de acord cu această prevedere obligatorie. Ei susţin că prelevarea de organe, şi aşa fragilă, va fi dată peste cap, iar oamenii vor refuza să îşi dea acest acord. Noua măsură va modifica situaţia actuală.
„Prelevarea se face cu consimţământul scris al membrilor majori ai familiei sau al rudelor, în următoarea ordine: soţ, părinte, copil, frate ori soră. În absenţa acestora, consimţământul va fi luat de la persoana autorizată în mod legal să îl reprezinte pe defunct, în ambele situaţii procedându-se conform modelului cuprins în anexa nr. 2”, arată Legea nr. 2 din 8 ianuarie 1998, privind prelevarea şi transplantul de ţesuturi şi organe umane.
În dimineaţa de vineri, 9 august, la Spitalul Judeţean Timişoara a avut loc cea de-a 13-a p