Fermierii români livrează tot mai puțin lapte către punctele de colectare, în condițiile diminuării producției de lapte de consum. Situația se va înrăutăți, în contextul în care, din 2014, procesatorii nu mai au voie să folosească lapte neconform. Sursa: Razvan Valcaneantu
În cel mult doi ani, pe rafturile magazinelor din întreaga ţară vor ajunge mult mai multe sticle cu lapte procesat în România, dar muls în alte ţări ale Uniunii Europene, în care guvernele au înţeles la timp că trebuie să sprijine micii fermieri, dacă vor să aibă creştere economic, preţuri mici şi alimente sănătoase.
La noi însă, politicienii se laudă mereu cu măsuri pentru stimularea agriculturii, însă bat apa-n piuă. Principalii perdanţi rămân consumatorii de la oraş, care vor plăti mai mult pentru laptele cumpărat, adus din import, şi nu vor mai putea savura un pahar din laptele sănătos, de la ţară, şi fermierii, care rămân fără sursa principală de venit.
Realitate dureroasă
O dovadă în acest sens o reprezintă scăderea cu 5,6% a cantităţii de lapte colectat de unităţile procesatoare în primul semestru din 2013, faţă de intervalul similar din 2012, până la 436.910 tone. În schimb, în primele 6 luni ale anului, a sporit cu aproape 50% cantitatea de lapte brut din import, până la peste 47.000 de tone, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Aceste cifre seci arată de fapt o realitate dureroasă micii fermieri. Seceta de anul trecut a scumpit furajele, iar statul le-a dat subvenţii mici, astfel că oamenii au fost nevoiţi să taie sute de animalele iarna trecută, ca să nu le lase să moară de foame. Numărul de capete de vaci de lapte a scăzut de la peste 1,3 milioane în 2010, la mai puţin de 900.000 de capete în 2013, potrivit datelor furnizate EVZ de Asociaţia Crescătorilor de Bovine.
Normele europene