Ministerul Sănătăţii pregăteşte un pachet de servicii medicale de bază restrâns care să necesite sume cât mai mici din bugetul de resort. Astfel, de la 1 ianuarie 2014, românii vor plăti din buzunar pentru mai multe investigaţii decontate, până acum, de CNAS. Prioitatea în cabinetele medicale va însemna asigurări private de sănătate.
Ministrul Sănătăţii vrea să facă economii în domeniu, aşa cum singur s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a promis în faţa FMI că va reuşi să acopere nevoile sistemului sanitar cu banii pe care îi are la dispoziţie. Pentru anul în curs, Sănătatea a primit un buget de 6,2 miliarde de euro, din care o mare parte a fost direcţionată către plata arieratelor. Sumele rămase nu reuşesc să acopere toate nevoile sistemului, mai ales programele naţionale şi remunerarea personalului medical, aşa că ministrul Sănătăţii a decis să facă economii pe sănătatea românilor, relatează realitatea.net.
Drept urmare, reprezentantul MS intenţionează ca, de la 1 ianuarie, să scoată o parte din serviciile medicale din pachetul de bază. Nu se ştie, deocamdată, pentru ce servicii vom plăti din buzunar sau prin încheierea unor asigurări private de sănătate, mai titrează sursa citată.
Serviciile care vor fi scoase din regimul compensatelor vor fi acoperite de asigurări de sănătate private, pentru care fiecare pacient va trebui să plătească diferenţiat.
„Pot fi suportate de toţi cei care au un anume venit, să spunem salariaţii, după aceea pensionarii care au pensie peste 2.000 de lei", a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Ştirea a picat ca o bombă peste asociaţiile de pacienţi care susţin că, nici la ora actuală, pachetul de servicii medicale de bază nu este stabilit sută la sută. Dacă intenţia ministrului Sănătăţii se va materializa, atunci o mare parte dintre bolnavi nu va m