Trei tineri spanioli, îndrăgostiți de natură și specializați în biologie, bat în lung și-n lat pădurile Vrancei, dând o mână de ajutor, pentru câteva luni, Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) Focșani. După cum e și numele proiectului în care sunt voluntari, ei și-au pus în funcțiune toate cunoștințele și sunt nerăbdători să capete altele noi, cu unicul scop de a „da biodiversității o șansă”. Ei spun că în foarte puține locuri pe unde au mai călătorit au văzut păduri atât de frumoase ca ale Vrancei, dar că tăierile masive și gunoaiele care împânzesc multe zone ar putea să le distrugă. Proiectul „Give biodiversity a chance!” este finanțat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale – ANPCDEFP și Comisia Europeană, prin programul „Tineret în Acțiune” – Acțiunea 2, Serviciul European de Voluntariat (SEV).
Cu inimile deschise către o nouă aventură, dornici să câștige experiență astfel încât să devină buni profesioniști și bucuroși că pot da o mână de ajutor în mod absolut voluntar, pentru mai buna cunoaștere a naturii și păstrarea ei curată, cei trei tineri spanioli s-au alăturat echipei Asociației pentru Conservarea Biodiversității Biologice (ACDB) Focșani, împreună cu care vor lucra timp de șase luni. Alberto Sánchez, de 28 de ani, Manuel Menendez Puertas, de 27 de ani, și colega lor, Rocío Hermosilla, de 29 de ani, spun că până a veni aici, nu știau foarte multe despre România și chiar dacă ar fi citit, tot nu și-ar fi putut imagina la dimensiunea reală, frumusețea sălbatică a naturii desfășurată în toată splendoarea ei la noi în județ.
Aici s-au întâlnit pentru prima dată față în față cu... un urs, și nu unul obișnuit, ci albinos! Siretul le-a adus aminte de Africa - „parcă așteptam să apară rinocerii!” - și au văzut, în bazinul râului 16 specii noi de păs