Stenograma şedinţei din 13 aprilie 1976 a Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R. ne aminteşte de absurdul vremurilor prin care a trecut România odinioară.
„Nu ştiu de ce este nevoie de o cantină a scriitorilor... Am trecut acum câteva zile pe la Lahovari şi am văzut casa lui Brătianu, care este o casă foarte mare, şi mi s-a spus că acolo este restaurantul academicienilor... Trebuie să revedem acest lucru, pentru că restaurante avem, să se ducă şi academicienii la Athénée... Au loc de întâlnire la Academie, la bibliotecă“, le indică Nicolae Ceauşescu membrilor Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R., reuniţi în şedinţă în ziua de 13 aprilie 1976 ca să (re)dezbată subvenţiile acordate „uniunilor, societăţilor şi asociaţiilor“, de la Uniunea Scriitorilor la Asociaţia Columbofililor.
Indicaţiile cu pricina au fost consemnate, cum cerea regula, într-o stenogramă. Am publicat-o, fără comentarii, în „România literară“ din 26 iulie, ca o a doua parte a dezbaterii pe aceeaşi temă. Prima parte a apărut tot în „România literară“ cu câteva numere înainte.
Stenograma va apărea în întregul ei în volumul al treilea de „Documente“ ale Cancelariei C.C. al P.C.R., alcătuit pentru Editura Polirom de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Goşu. Documentele sunt inedite. Îşi datorează tipărirea desecretizării prilejuite de „Raportul Tismăneanu“.
Suprarealism şi comic
Sunt două lucruri demne de a fi remarcate în stenogramă. Unul este cunoaşterea de către Ceauşescu a situaţiei asociaţiilor în cele mai mici amănunte, chiar dacă nu în esenţa ei. Nu e o noutate. Ceauşescu avea obiceiul să se amestece în toate, dar şi să le amestece pe toate în aceeaşi oală, cu o desăvârşită lipsă de discernământ.
Stenograma pare desprinsă, replică după replică, dintr-o piesă a lui Eugen Ionescu: suprarealistă şi comică. Nici Ceauşescu, nici ceilalţi vorbit