Băile Tinca, din judeţul Bihor, au renăscut de când au fost cumpărate de un localnic care a trăit timp de trei decenii în America. Staţiunea este ocupată la capacitate maximă, aproape tot timpul anului. Turiştii caută mai ales apele de la Tinca, despre care se spune că fac minuni pentru sănătate. Sursa: skytrip.ro
1 /.
Apă alcalină carbogazoasă de tipul Vichy-Celestins, cu gust plăcut şi culoare cristalină, aşa scrie pe un panou albastru deasupra Izvorului 4, din Băile Tinca. Oamenii de prin părţile locului, dar şi specialiştii spun că apele minerale, bicarbonate, calcice, magneziene, sodice de la Tinca fac minuni. Că sunt bune în special la ficat, în ulcere sau reumatism. Dar cei mai mulţi cred că apele acestea, cu un gust uşor ciudat de petrol, te vindecă de orice boală.
„Vin şi femei cu sterilitate să se trateze, dar noi avem o glumă pe care le-o spunem: să ştiţi că nu-i destul numai apa!”, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Tinca, Teodor Coste.
Staţiunea balneoclimaterică permanentă Tinca este situată în judeţul Bihor, în Câmpia Crişurilor, pe malul drept al râului Crişului Negru, la o distanţă de 37 de kilometri de Oradea şi 25 de kilometri de Salonta. De când Băile Tinca au fost cumpărate de Alexandru Hodiş, localnic din satul Gurbediu, plecat timp de peste trei decenii în SUA, Băile au fost renovate şi, practic, renăscute. De aproape trei ani, fluxul de oaspeţi la tratament este la capacitate maximă, aproape tot timpul anului.
„Băile Tinca sunt brandul nostru, cartea noastră de vizită cu care ne mândrim”, mai spune primarul, care i-a înmânat recent lui Hodiş titlul de cetăţean de onoare al oraşului.
Aparatură medicală modernă
Alexandru Hodiş, în vârstă de 75 de ani, este astăzi proprietarul staţiunii Băile Tinca, care se întinde pe o suprafaţă de 17 hectare, o zonă plină de păduri şi cu aer curat, situată pe malul