Fondul de investiţii al guvernului norvegian, cu active de 760 miliarde de dolari, a desemnat o comisie însărcinată să îmbunătăţească performanţele instituţiei, după ce a înregistrat în trimestrul al doilea un randament de numai 0,1%, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Fondul de investiţii suveran al Norvegiei, cel mai mare fond suveran din lume, cu active de circa 557 mld. euro la finalul lui martie 2013, a realizat anul trecut primele investiţii pe bursa de la Bucureşti, potrivit raportului anual al fondului.
Cel mai mare fond de investiţii din lume, responsabil cu fructificarea banilor obţinuţi de Norvegia din extracţia de petrol şi gaze, a fost afectat în trimestrul al doilea de încetinirea creşterii economice în statele emergente, în pofida performanţelor solide obţinute în Statele Unite şi Japonia.
Administratorul fondului, Norges Bank Investment Management, departament al băncii centrale norvegiene, a precizat că randamentul de 0,1% reprezintă un câştig de 17 miliarde coroane, sau 2,9 miliarde de dolari.
Printre membrii comisiei speciale numite pentru îmbunătăţirea performanţelor fondului se numără Peter Montagnon, fost director al Asociaţiei Asigurătorilor Britanici, economistul John Kay, autor şi editorialist Financial Times, sau Tony Watson, fost şef al Hermes Investment Management şi director la mai multe companii, printre care şi Vodafone.
Comisia va avea un rol de consiliere, în special în situaţiile când o companie unde fondul deţine acţiuni traversează schimbări masive de strategie, este preluată sau trece printr-o restructurare a capitalului.
Fondul, denumit Government Pension Fund Global, a fost înfiinţat în anii '90 ca principal vehicul investiţional al sumelor uriaşe obţinute de Norvegina prin exploatarea resurselor de hidrocarburi. Fondul de investiţii al guvernului norvegian, cu active de 760 miliar