Scandalul NSA a adus în atenţia publicului din lumea întreagă problema anonimităţii pe internet şi modurile cum putem să ne ferim de "citirea" comunicaţiilor noastre. Deşi o soluţie ideală nu există, câteva metode de a ne menţine anonimi sunt la îndemână.
În primul rând, nu folosiţi vreodată o conexiune Wi-Fi deschisă. Acolo sunteţi la mâna celorlalţi. E ca şi cum aţi face baie într-o fântână arteziană din centrul oraşului. Veţi fi văzuţi de toţi. Amintiţi-vă acest lucru: dacă folosiţi o reţea Wi-Fi publică sunteţi ţintă uşoară.
Dacă folosiţi o reţea Wi-Fi proprie, ea poate fi criptată cu o parolă de până la 63 de caractere. Evitaţi parolele de tip "parolă123" şi gândiţi-vă serios la o parolă bună. Astfel, oricine va dori să o folosească, va trebui să decripteze acea parolă. Cu cât mai lungă şi mai diversă, cu atât mai bine. Accesul la reţeaua Wi-Fi înseamnă de fapt accesul la toate datele voastre.
Tor, anonimul perfect
Una dintre cele mai populare soluţii este browserul Tor Browser Bundle. Acesta trebuie folosit mereu, deşi este şi mai lent. Practic, browserul ascunde identitatea noastră digitală, marcată printr-o adresă IP cu care suntem asociaţi. Cu toate că adresele IP sunt asociate unui utilizator, de multe ori acest lucru este problematic, deoarece nu este o ştiinţă exactă.
Paşii pentru a te ascunde prin Tor Browser Bundle
Tor se poate descărca de la această adresă. Trebuie să apăsaţi pe butonul Download.
Tor descarcă o arhivă care trebuie deschisă în calculator.
În Program Files - Tor Browser - Start Tor Browser deschidem programul.
Dacă Tor funcţionează bine, atunci Tor afişează mesajul "Congratulations. Your browser is configured to use Tor".
Cum funcţionează Tor?
Tor nu ne permite să fim asociaţi cu o singură adresă IP. Comunicaţiile noastre ar putea fi accesate, c