Informațiile apărute în piață în această vară cu privire la posibila închidere a fabricii Napolact de la Cluj Napoca atrage atenția asupra unui fenomen a cărui intensitate a crescut în ultimii ani, și anume regruparea centrelor de producție din țară.
Numai în perioada 2008-2012, au dispărut de pe harta României mai multe de 100 de unități de procesare a laptelui, care produceau lactate și brânzeturi, informează B1Tv. Poate cel mai edificator exemplu în acest sens este intrarea în conservar, de la 1 iunie, a fabricii de la Țaga (Năsal), deținută de olandezii de la FrieslandCampina. La Ţaga se produceau brânzeturi premium. Închiderea acesteia a fost motivată de conducerea FrieslandCampina prin faptul că a scăzut consumul de specialităţi de brânză pe piaţa românească.
Închiderea fabricilor de brânzeturi și lactate a generat valuri de concedieri. Câteva mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă.
În România funcţionează mai mult de 400 de unităţi de procesare a laptelui, de diferite mărimi, potrivit datelor furnizate EVZ de asociația patronală a procesatorilor, APRIL. În acest context, piaţa de profil este destul de aglomerată, mai ales că populaţia caută produse mai ieftine. Totodată, şi micii producători şi-au dezvoltat puncte proprii de comercializare, cum sunt dozatoarele de lapte din pieţe. Aici, 2 litri de lapte costă circa 5 lei. În plus, sunt la modă şi abonamentele la micii fermieri care fac livrări direct la domiciliul clientului, la preţuri apropiate.
Posibile încălcări ale legii
Producătorii susțin că procesatorii le oferă prețuri mici pentru laptele cumpărat, care variază între 0,6 și 1,6 lei. Fermierii au acuzat în numeroase rânduri procesatorii că s-au înțeles între ei, astfel încât să le plătească sume mici.
Iată că, la mijlocul lunii iulie 2013, Consiliul Concurenţei a lansat o investi