Republica Moldova îşi va asigura 20% din energia electrică consumată prin utilizarea surselor regenerabile, potrivit unui plan de acţiuni elaborat de Ministerul Economiei şi care urmează a fi implementat până în 2020, transmite IPN.
Planul naţional de acţiune în domeniul energiei din surse regenerabile (PNAESR) constituie un document-cheie al politicii Republicii Moldova pentru promovarea utilizării surselor regenerabile de energie în vederea realizării principalelor obiective strategice de creştere a securităţii aprovizionării cu energie, a dezvoltării pe termen lung în condiţii de protecţie a mediului ambiant şi reducerii schimbărilor climatice.
Directorul Direcţiei Generale Securitate şi Eficienţă Energetică din cadrul Ministerului Economiei, Vadim Ceban, a spus că Planul de acţiuni urmăreşte consolidarea în Republica Moldova a platformei de producere a energiei electrice prin retehnologizarea CET-urilor, integrarea capacităţilor din regiunea transnistriană şi dezvoltarea strategică a 400 MW capacitate ESR-EE, în principal utilizând energia eoliană.
Totodată în Plan sunt incluse prevederi de protejare a intereselor investitorilor şi consumatorilor. Astfel, câştigătorii licitaţiilor vor avea asigurată vânzarea energiei electrice produse din surse regenerabile prin contract pe o perioadă de 15 ani. Preţul va fi indexat anual cu inflaţia si rata de schimb.
Conform impactului estimat, implementarea PNAESR va genera investiţii de minimum 250 milioane de euro doar pentru atingerea obiectivului 10% ESR-EE, locuri noi de muncă şi un efect pozitiv asupra PIB.