Peste 200 de reprezentanți ai studenților din organizațiile studențești din întreaga țară şi-au manifestat nemulțumirea miercuri, 7 august, la Timișoara, contestând slaba finanţare a sistemului educaţional. Asociația Studenților din Universitatea Suceava (ASUS) a participat, alături de alte 15 organizaţii studenţeşti din ţară, la protest.
Pentru a trage un semnal de alarmă față de consecințele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educație, studenții au afișat mesaje și s-au plimbat, alături de o vacă vie şi una de plastic, pe străzile Timişoarei. Prezenţa animalelor a fost justificată prin mottoul “Tinerii din România, trimiși la coada vacii!”.
În jurul junicilor, studenţii au amintit de asumările făcute la nivel internațional de România, de prevederea Legii Educației Naționale prin care se stipulează acordarea a 6% din PIB pentru educație și de promisiunea făcută de partidele politice în acest sens.
Reprezentanţii ASUS au menţionat că printre nemulțumirile studenților se mai numără: creșterea taxelor de studiu și a taxelor de cămin (în 50% dintre universitățile incluse într-o analiză recentă, taxele de studiu au crescut în ultimii doi ani), iar bursele sociale sunt de două sau chiar de trei ori mai mici decât prevede legea. Referitor la acest fapt, studenţii au precizat că valoarea cheltuielilor minime de cazare și masă, estimată de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, este de 566 de lei. În ciuda acestui fapt, valoarea medie estimată a burselor sociale la nivel național este de 214 lei.
Cu vaca de lanţ, studenţii au mai tras un semnal de alarmă asupra faptului că jumătate dintre studenții din România abandonează facultatea, iar cele două motive mari care îi determină pe studenți să renunțe sunt fie alegerea greșită a facultății, fie lipsa resurselor financiare pentru a o urma și finaliza c