Un agricultor a consumat, în medie, 2,7 litri de băuturi alcoolice, în fiecare lună din primul trimestru al anului, iar un pensionar 2,3 litri, aceste valori fiind mai mari decât consumul mediu pe cap de locuitor în aceeași perioadă, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.
Consumul mediu lunar de băuturi alcoolice pe cap de locuitor a fost de 2,15 litri în intervalul ianuarie-martie 2013, arată o anchetă a INS. Printre consumatori se remarcă agricultorii, care au "savurat", în medie, câte 2,77 de litri de băuturi alcoolice lunar, fiind urmați în top de pensionari, cu un consum mediu lunar de 2,34 litri.
La nivel național, o persoană care înregistrează venituri din salarii a consumat în medie 1,936 litri de băuturi alcoolice.
În ceea ce privește obiceiurile de consum dintre orășeni și persoanele care trăiesc în mediul rural, ancheta INS arată că cei de la sate beau mai multe băuturi alcoolice, comparativ cu cei din mediul urban. Astfel, consumul mediu în orașe a fost de 1,775 litri pe lună, iar în mediul rural de 2,608 litri.
O explicație a fenomenului este faptul că, la țară, oamenii își produc singuri băuturile alcoolice pe care le consumă, în vreme ce orășenii trebuie să le cumpere de la comercianții autorizați.
Accizele la alcool vor crește
Guvernul a decis să reducă TVA la pâine ș pe întreg lanțul de producție a pâinii la 9% de la 1 septembrie. Pentru reducerea TVA, statul face un efort bugetar de 80 de milioane de lei în ultimele patru luni ale acestui an şi speră să câştige 252 de milioane de lei din taxarea "luxului" și majorarea accizelor la băuturile alcoolice.
Prin majorarea nivelului accizei pentru alcool etilic de la 750 la 1.000 euro/hl alcool pur, va crește însă evaziunea fiscală în domeniu până la pragul de 90%, iar prețurile vor avansa cu 25%-40%, du