Columbia a pierdut poziția de lider în producția de cocaină - acest titlu lipsit de prestigiu trecand la Peru, se menționează în raportul Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).
Noua ierarhie este explicata prin faptul ca s-a diminuat mult suprafata zonelor destinate cultivarii arborelui de coca, din frunzele caruia este extrasa substanța narcotică. Dacă în anul 2001, plantațiile respective se intindeau pe mai bine de 140 mii de hectare, in prezent acestea mai ocupa doar 48 mii de hectare.
Poliția pune pe seama performanțelor sale acest efect de diminuare a platatiilor de coca. Șeful administrației locale de combatere a drogurilor, Luis Alberto Perez, a declarat reporterilor BBC, ca intetirea controalelor într-o serie de provincii din Columbia i-a forțat pe locuitori să renunțe la cultivarea arborelui de coca. In plus, programele sociale initiate de guvern le-au permis fermierilor să treacă la cultivarea unor plante legale.
Unii experți sustin ca pur si simplu organziatiile criminale care gestionau inainte afacerile cu cocaina si-au schimbat zona de interese, imbratisand contrabanda cu aur și pietre prețioase.
În plus, narco-razboaiele prelungite intre diverse clanuri mafiote au macinat forta acestira, fapt care a afectat piața neagră.