Ceremonia oficială de recepție a Autostrăzii Vestului, de 32 de kilometri, de la Arad la Giarmata, a dat mari emoții, astăzi, oficialilor prezenți la evenimentul organizat nu la locul construcției, ci la un hotel. De la reprezentantul firmei de consultanță la cel al executantului sau cel al CNADNR, lumea a fost neliniștită de întrebările adresate de jurnaliști, iar protagoniștii și-au disimulat cu greu stresul evident.
Emil Rusoiu, Director Proiecte Autostrăzi cu Finanțare Externă a punctat faptul că în ciuda întârzierilor evidente și a lucrărilor care au fost necesare pe autostradă după ce aceasta fost data în folosință în decembrie 2011, lucrarea, în ansamblul ei ”este o dovadă de bune practici în construcția de autostrăzi în România”.
Reprezentanul EGIS, firma de consultanță angajată în proiect, Octavian Brașai, susține că autostrada a fost construită cu ”cel mai mic preț din România”, de 4,3 milioane de euro per kilometru, în ciuda faptului că recomandarea CNADNR punctează un preț minimal de numai 3,8 milioane de lei, potrivit unei hotărâri de guvern de anul trecut. Evident, există și explicații care să susțină ideea – acelea că prețul minimal stabilit de autoritatea națională a fost decis ulterior momentului de proiectare. Și restricțiile de viteză impuse datorită lucrărilor suplimentare necesare după darea în folosință a arterei au fost ”firești” și nesemnificative, în opinia consultantului, care a menționat că ”o restricție la 100 km /h nu înseamnă, dacă facem un calcul, decât prelungirea timpului de parcurgere a celor 32 de kilometri cu 5 minute”, fără să țină cont de restricționările la 80, respectiv la 60 km / h prezente pe autostradă până ieri dimineață la ora 10. ”În principiu o autostradă ocolește localitățile”, a mai spus Brașai atunci când a fost întrebat de ce descărcarea de pe autostradă, la Timișoara, are loc prin două local