Situaţia românilor ţinuţi forţat în Libia este în continuare incertă. Potrivit reprezentanţilor MAE, fiind vorba despre un litigiu de muncă, rezolvarea cazului depăşeşte atribuţiile consulare ale României. Cu toate acestea, un grup de opt români, printre care şi un slătinean, va fi repatriat săptămâna viitoare.
Până în prezent, din întreg grupul de peste 50 de persoane, în România s-au întors doar trei muncitori, cei cărora firma libiană nu apucase să le ia paşapoartele. Din grup fac parte şi zece olteni, care au fost angajaţi printr-o firmă de plasare a forţei de muncă, SC Interest Construct Euroart SRL. Ei au plecat în Libia să lucreze în construcţii, în capitala Tripoli, cu promisiunea că vor fi plătiţi cu 1.400 de dolari pe lună şi că vor semna contractul odată ajunşi la destinaţie. Înţelegerea nu a fost respectată, iar oamenii au primit mai puţini bani decât li se promisese la plecarea din ţară. De aproximativ două luni, o parte dintre români au refuzat să mai muncească şi au dorit să se întoarcă acasă, numai că nu au putut. Angajatorul libian, RWAFIL GROUP, le-a luat paşapoartele pe motiv să le prelungească viza de şedere, numai că nu le-a mai returnat. Astfel, oamenii se văd nevoiţi să stea în Libia fără nicio perspectivă concretă de întoarcere în ţară.
Fiica unui dintre slătinenii ţinuţi în Libia spune că a aflat despre întoarcerea în ţară a unui grup de opt români.
„Din ce am vorbit cu tatăl meu, s-a făcut o listă şi opt persoane urmează să fie repatriate săptămâna viitoare, printre care şi o persoană din Slatina. Arabul a făcut această listă, cred că este vorba despre persoane care au ajuns în Libia în prima tranşă”, ne-a declarat Flori Dîră.
Din păcate, autorităţile locale oltene, nu pot face precizări cu privire la persoanele care vor reveni în ţară, astfel, singurul mod în care familiile pot afla ce se întâmplă în