Un om de afaceri din Rusia are mai multe șanse să ajungă într-o colonie de muncă, recunoscută cândva ca „gulag”, decât un infractor de drept comun, dar pe timp de criză, Putin are un plan original pentru revigorarea economică. Sursa: Reuters
Mai mult de 110.000 de ruşi sunt închiși pentru „infracțiuni economice”, dintre cei circa 3 milioane de antreprenori și patroni de IMM-uri.
În plus, 2.500 de oameni se află în arest, așteptând procesele în care sunt judecați pentru infracțiuni precum fraudă, delapidare, uz de fals și evaziune fiscală, scrie "New York Times".
Vladimir Putin s-a gândit, însă, să amnistieze câțiva dintre acești antreprenori. „Acest gest trebuie înțeles în contextul din Rusia”, spune Boris Titov, consilierul președintelui privind drepturile întreprinzătorilor.
Chiar și în recesiunea globală, ideea este, totuși, una neobișunuită.
"Amnistia este necesară, pentru că guvernul a reacționat exagerat la amenințarea ce vine din partea crimei organizate și a privatizărilor incorecte, acuzând și condamnând foarte mulți manageri în primii 12 ani la putere ai lui Putin, ca președinte și premier", a explicat Titov.
Economia Rusiei are nevoie de ajutor. În primul trimestru, creșterea economică s-a redusa cu 1,6%, din cauza prețului petrolului. În acest climat, foarte puțini ruși sunt dispuși să înceapă o afacere, care ar crea noi locuri de muncă și ar aduce venituri la buget.
Putin a spus, la un forum economic, unui grup de directori executivi, printre care Michael L. Corbat de la Citigroup și Jeffrey R. Immelt de la General Electric, că eliberarea unor oameni de afaceri ar ajuta la revigorarea economică, „prin aplicarea valorilor pieței libere și succesul antreprenorilor”.
În 2010, poliția a anchetat în total 276.435 de infracțiuni economice, potrivit biroului procurorului general, în timp ce pent