COMUNICAT „În ultimele două zile, au intrat în atenţia presei din România articole şi interpretări eronate despre băuturile răcoritoare produse de Compania Coca-Cola şi ingredientele acestora, cum ar fi fructoza, cofeina, acidul fosforic, caramelul. Dorim să facem o serie de clarificări.
Fructoza/siropul de fructoză-glucoză nu este folosit(ă) ca ingredient în băutura răcoritoare Coca-Cola comercializată în România. Siropul de fructoză-glucoză este un îndulcitor obţinut din porumb. Este sigur, are un aport de calorii identic cu al zahărului şi este metabolizat în mod similar de către organismul nostru.
Consumată de secole, cofeina se gaseşte în stare naturală în frunzele de ceai, în boabele de cafea şi în boabele de cacao. Cofeina este sigură, fiind unul dintre ingredientele alimentare cel mai atent studiate din lume. Cantitatea de cofeină din băuturile noastre carbogazoase este relativ mică. De fapt, cofeina dintr-o porţie de 250 ml de Coca-Cola (aprox 24 mg) reprezintă o treime din nivelul aflat în aceeaşi cantitate de cafea şi jumatate din nivelul aflat într-o cantitate similară de ceai.
Acidul fosforic – folosit în băutura răcoritoare Coca-Cola – conţine fosfor, un mineral întâlnit într-o gamă largă de alimente. Mulţi oameni sunt surprinşi să afle că la fel de mult fosfor, ca într-o băutură tip cola, se gaseşte şi într-un pahar de suc de portocale.
Consumul băuturilor carbogazoase cu cofeină şi/sau acid fosforic nu afectează oasele şi nu provoacă osteoporoză. Vârsta, apartenența la sexul feminin, antecedentele familiale, menopauza, nutriţia nepotrivită, aportul insuficient de calciu şi vitamina D, activitatea fizică insuficientă, fumatul şi excesul de alcool reprezintă factorii de risc pentru osteoporoză, enumeraţi de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză.
Coloranţii Caramel sunt folosiţi în