In intreaga lume, oamenilor le place loteria, desi cei mai multi n-au vazut niciodata un mare castigator in carne si oase.
In Marea Britanie, de exemplu, se vand saptamanal 32 de milioane de bilete, cu o medie de trei bilete la un cumparator, cu toate ca sansele de castig nu constituie un secret: sunt unul la 14 milioane, observa Daily Mail.
Si desi aceasta sansa, aproape imposibil de atins, se confirma in fiecare saptamana, jucatorii sunt tot mai numerosi, cu atat mai numerosi, cu cat premiul se reporteaza, devenind astfel tot mai mare, facand sa se vanda bilete tot mai multe.
Jucatorii parca nici n-ar observa cum cresterea numarului de bilete micsoreaza si mai mult sansele.
Dimensiunea sanselor
Ce inseamna sansa de castig? Ganditi-va la un bob de orez mediu care are 0,34 g. Daca cele 32 de milioane de bilete cate se vand in Marea Britanie intr-o saptamana ar fi reprezentate prin boabe de orez, ele ar cantari aproximativ 10.880.000 g, respectiv 10.880 kg si ar incapea in 218 saci standard de cate 50 kg.
Sa presupunem acum ca intr-unul din cei 218 saci cu boabe albe - de orez nu stim in care - cineva a introdus un bob negru. Ce sanse avem ca, orbecaind cu ochii legati sa nimerim nu bobul negru dintr-un sac, dar macar sacul in care se gaseste acel bob?
Astfel pusa problema, s-ar avanta cineva legat la ochi sa incerce gasirea bobului negru ascuns intre miile de boabe albe asezate in sutele de saci, gandind ca asemenea sansa i-ar aduce plocon cateva milioane de euro? Chiar si gratis ar zice ca pierde timpul degeaba, cu atat mai putin contra cost.
Ispita castigului
Intr-o cercetare publicata pe blogul Nautilus, cercetatorul american Adam Pioro sustine insa ca, prin capacitatea cu care a fost dotat, creierul uman nu este in stare sa ia in calcul dimensiunea sansei atu