Există hoţi care se transformă în legende, iar viaţa lor devine subiect de film. În România, două mari jafuri au trezit interesul regizorilor. După ce s-au realizat două documentare şi se va turna şi un film artistic după povestea celor şase români care au jefuit, în 1959, o maşină a Băncii Naţionale, regizorul Tudor Giurgiu va scoate o peliculă inspirată de furtul tablourilor dintr-un muzeu din Olanda. Distribuţia va fi cu actori de top americani şi englezi.
Povestea infractorilor Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu, care au dat lovitura într-un muzeu din Rotterdam, Olanda, e spumoasă, nu neapărat datorită curajului autorilor, ci prin ridicolul faptelor.
Aceştia, semianalfabeţi, reuşesc să fure şapte picturi celebre, în valoare de 18 milioane de euro. Numele pictorilor nu le spune mare lucru şi iau picturile în funcţie de dimensiunile genţilor. Infractorii încheie povestea jafului arzând, într-o sobă obscură din România, capodoperele împreună cu o pereche de gumari.
Regizorul Tudor Giurgiu este hotărât să facă un film după această poveste incredibilă. “Deja am primit propuneri de colaborare din partea unor producători din Marea Britanie, Olanda şi SUA. Evaluăm posibilitatea realizării filmului în limba engleză, cu o distribuţie internaţională, în care să se regăsească actori europeni şi americani de top”, a spus regizorul român.
Aceştia sunt cei trei români care au jefuit muzeul din Rotterdam
Românii au luat din muzeul olandez şapte tablouri în valoare de 18 milioane de euro. Libertatea a prezentat toate picturile furate
Forţaţi să-şi joace propriul rol
În anul 1959, în perioada în care regimul comunist se impunea cu arma în mână, cinci bărbaţi şi o femeie s-au adunat, în mare taină, într-un apartament din Bucureşti. Învăluiţi în fum de ţigară, au pus la cale unul dintre cele mai răsunătoare furturi din istorie: jefuirea un