Paisie Hilandarski, în a sa "Istorie slavo-bulgară", din anul 1762, îndemna poporul bulgar să poarte de grijă Mănăstirii Rila (Rîla) "căci dintre toate marile mănăstiri şi biserici, din câte au avut bulgarii, în vremea noastră, Domnul a binevoit să mai rămână, întru toate ale ei, doar Mănăstirea Rila". Această veche lavră bulgarească a fost întemeiată în secolul 10 de către Sfântul Ioan de Rila, care s-a pustnicit în "creierul munţilor", la peste 120 km sud de Sofia.
Mănăstirea Rila din Bulgaria este cel mai mare şi mai faimos lăcaş monahal ortodox din Bulgaria. Ea afost fondată, se pare, de un pustnic care îşi avea sălaşul în apropiere, Sfântul Ioan de la Rila, care este şi protectorul mănăstirii.
Sfântul Ioan s-a nascut în satul Scrin, departe de locaţia actuală a mănăstirii. După ce i-au murit părinţii, tânărul a ales să plece singur în pustie şi să se călugărescă. Urmărit, se pare, de demoni, Ioan a reuşit să scape de urmărirea lor rugându-se puternic şi şi-a făcut sălaş într-o peşteră unde nu puteau pătrunde nici soarele, nici vântul. Aici şi-a petrecut viaţa în rugăciune şi post. Se spune că îngerii i se arătau ori de câte ori diavolul îi dădea târcoale, dându-i sprijin să treacă peste ispite. A petrecut în pustie mulţi ani, până când a fost descoperit de Ţarul Petru şi de alţi oameni din suita sa, care i-au devenit mai apoi ucenici şi l-au ajutat să construiască mănăstirea.
După ce a fost îngropat, li s-a arătat în vis ucenicilor săi, poruncindu-le să-l ducă în cetatea Serdica, astfel descoperindu-se trupul său neîntinat şi ridicându-se la rangul de sfânt.
Nu mult după această mutare, moaştele sale au fost luate de craiul unguresc din cetatea Serdica şi duse la cetatea Esztergom, din Ungaria. Arhiereul Esztergomului, auzind despre multele minuni făcute de Sfântul Ioan, a refuzat să creadă în puterea sa şi a refuzat să meargă să îi aducă înc