Mersul cu mijloacele de transport în comun, răcelile, alergiile şi mâinile murdare ne pot îmbolnăvi ochii de conjunctivită. Această afecţiune e cauzată de inflamarea stratului exterior al ochiului şi a pleoapelor interioare. Iată cum le poţi trata cu remedii naturiste în cazurile uşoare ale afecţiunii. Pentru uz intern
Pentru uz intern se aplică: infuzie din herba uscată de silur (trei linguriţe la 200 de ml de apă), care se bea în cursul zilei. Un alt remediu este infuzia din frunze de coacăz negru (o linguriţă la 250 de ml de apă clocotită), din care se beau două căni zilnic.
Mai poţi încerca şi o infuzie dintr-un amestec format cu 20 de gr. de albăstrele, 20 de gr. de muşeţel, 20 de gr. de nalbă mare, 20 de gr. de silur şi 20 de gr. de petale de trandafir, din acest amestec se pune o lingură la 200 de ml de apă clocotită, se lasă să infuzeze acoperit 15 minute şi se beau două căni pe zi, având efecte de limpezire a vederii.
De asemenea, poţi face un suc de spanac pe care să-l bei zilnic pentru a scapa de conjunctivită. Pentru un efect mai rapid, poţi bea şi de două ori pe zi. Pentru uz extern
În uz extern posibilităţile de tratare sunt mult mai diversificate, folosind spălături în zona ochilor, comprese, cataplasme şi instilaţii în ochi cu produse din plante medicinale, care prezintă proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, bacteriostatice, emoliente şi calmante. Spălarea ochilor, compresele pe pleoape şi băile se fac cu infuzii sau decocturi din: flori de gălbenele, albăstrele, muşeţel, nalbă mare, soc, tei şi coada-şoricelului. Frunze de patlagină, pelin, salvie şi lăcrămioare. Petale de trandafir de dulceaţă. Herba de sulfină, isop, talpa-gâştei şi turiţă mare. De asemenea, şi din rădăcini de nalbă mare macerate la rece şi apoi fierte 10 minute la foc redus.
Un alt remediu este format dintr-un amestec din flori de albăstrele 20 de gr.