Luna august aduce cu sine şi curentul de meteori Perseide, iar punctul maxim al fenomenului are loc luni, 12 august, între orele 18 şi 23:45, ora României.
Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 milimetru diametru ce arde în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor.
Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, însă este cel mai faimos.
Perioada de activitate a Perseidelor este între 17 iulie și 24 august, iar maximul curentului se înregistrează în 12 august, la între ora 18 și 23:45, ora României.
Particulele de praf din această perioadă a anului provin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
În general, cea mai buna perioadă de observare a meteroilor este după miezul nopții până dimineața. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte, dar puteţi să îi obsevaţi şi de la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră, transmite Observatorul Astronomic.