În urmă cu un an de zile, două persoane hotărau să-şi schimbe viaţa făcând operaţii în premieră. După ca s-au luptat ani în şir cu obezitatea şi au încercat zeci şi sute de diete, şi-au pus ultima speranţă în bisturiu. Războiul care începe însă pe masa de operaţie este unul anevoios, elementul decisiv în evoluţia pacientului fiind propria voinţă. Corneliu Florian este unul dintre cei care au ieşit victorioşi din lupta cu kilogramele, după operaţie, alături de o femeie de 43 de ani. După un an de zile de la intervenţia de micşorare a stomacului, au ajuns la greutatea ideală pentru înlăţimea lor. De atunci, alţi 22 de pacienţi disperaţi au apelat la această metodă inedită, controversată după unii medici. Ce spun acum pacienţii despre inedita metodă a chirurgiei bariatrice? A meritat? Este această procedură una de recomandat? Cui anume?
Începând din iunie 2012, chirurgia bariatrică ieşeană a trecut la un nou capitol, oferind pacienţilor diagnosticaţi cu obezitate soluţii chirurgicale alternative, mai eficiente şi mai puţin riscante. Până atunci, cea mai folosită metodă de micşorare a capacităţii stomacului era aceea a inelului gastric, însă la acest tip de operaţie rata complicaţiilor pe termen lung este destul de ridicată: gastrobanda poate „aluneca“ în timp în interiorul stomacului şi îl poate perfora. Astfel, s-au încercat două metode diferite, respectiv plicătura gastrică, efectuată în premieră la Iaşi, şi rezecţia gastrică longitudinală, realizată pentru a doua oară într-un spital ieşean. Prima înseamnă, practic, prinderea a două pliuri în interiorul stomacului, pentru a-l micşora, a doua este, în fapt, o „subţierea“ pe lungime a stomacului, în acelaşi scop.De la 151 la 94 kg
Ziua de 2 iunie a fost începutul unei noi dimensiuni a chirurgiei bariarice, dar şi momentul în care vieţile a doi pacienţi aveau să fie schimbate la 180 de grade. S-