Voluntarii Crucii Roşii şi-au instalat corturile, pentru o săptămână, în sălbăticie, pe coastele Munţilor Apuseni, pe cursul superior al Someşului Cald. Acolo, în inima naturii, departe de orice urmă de civilizaţie, cei 53 de voluntari din Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud, Argeş, Arad, Braşov şi Bihor s-au antrenat, atât ziua cât şi noaptea, precum militarii din forţele speciale.
Deopotrivă fete şi băieţi, ei au exersat tehnici de supravieţuire în condiţii ostile, asemănătoare celor pe care le stăpânesc trupele de comando, de salvare montană din zone greu accesibilie şi de căutări de persoane pierdute în inima muntelui. Bineînţeles, pentru ca totul să îmbrace formele unei misiuni strict secrete, voluntarii Crucii Roşii au folosit, pe toată durata exerciţiului, echipamente de emisie-recepţie pentru a se putea identifica şi poziţiona în desişurile din preajma taberei montane. Fireşte, pentru exerciţiile cu caracter strict militar şi de pregătire fizică, voluntarii Crucii Roşii i-au avut ca instructori, chiar în teren, pe jandarmii de la Inspectoratul Judeţean "Alexandru vaiada Voievod", pe pompierii de la Inspectoratul de Urgenţă "Avram iancu", pe specialiştii de la Salvamont Cluj şi cadre medicale de la Serviciul de Ambulanţă Cluj. Ca orice misiune care se respectă, fiecare ieşire în teren a voluntarilor Crucii Roşii a fost precedată de o pregătire teoretică a "asaltului", fie de noapte, fie de zi, care urma să aibă loc.
Aceasta a fost cea de-a V-a ediţie a Taberei de pregătire a voluntarilor Crucii Roşii Române pentru intervenţii în situaţii de urgenţă "Paul Constantin Ţăranu".