În era tehnologiilor informaţionale, când copii de mici nu mai pot fi dezlipiţi de la monitorul calculatorului, bibliotecarii şi profesorii lucreaza cot la cot pentru promovarea cărţii tradiţionale.
În fiecare an, Biblioteca Municipală „B.P. Haşdeu” şi toate filialele ei desfăşoară programul „Lecturile verii”, în cadrul căruia au loc diverse activităţi culturale, întâlniri cu scriitorii, lansări de carte, concursuri, ore de lectură, ateliere de creaţie etc. Evenimente care au loc atât în incinta bibliotecilor, cât şi în aer liber, în tabere, în parcuri şi chiar în grădiniţe.
Directoarea filialei „Târgu-Mureş”, Claudia Şatravca, consideră ca originea problemei e faptul că o bună parte din copii nu mai sunt interesaţi să citească întreaga carte, dat fiind faptul că pot găsi rezumatul şi critica literară pe paginile web.
„Recunosc că folosesc şi cărţi electronice, căci e mult mai comod când merg în călătorii şi pentru ca noile tehnologii pot îngloba o mulţime de cărţi, unele dintre care sunt greu de găsit”, spune Sergiu Petrea, elev în clasa a 6-a. Băiatul, chiar dacă e la o vârstă fragedă, are o mare slăbiciune pentru volumele de medicină.
„Principalul e să citească, dar forma şi-o aleg singuri”
Problema e văzută altfel de către Margareta Cebotari, bibliotecara principală la biblioteca „Onisifor Ghibu”. Ea crede ca internetul e o sursă de informare rapidă şi o modalitate de a le uşura promovarea lecturii printre elevi. „Principalul e să citească, dar forma şi-o pot alege singuri”, a mai adăugat aceasta.
Bibliotecara consideră că problemele de la Bacalaureat din acest an au apărut din cauza că tinerii, deşi citesc care cât vrea, nu asimileaza informaţia. „Moldova are iubitori de carte, iar formatul tradiţional nu o să dispară, ba chiar din contra. Mulţi, deşi au posibilitatea de a lectura de pe e-reader, totuşi optează pentru o carte