In urma cu 10 luni, cercetatorii de la Institutul de cercetare robotica Akimu al Toshiba au reusit sa programeze cu succes robotul Kenji, un robot humanoid de generatia a treia, sa imite reactiile emotive ale oamenilor, si chiar au sustinut ca acesta poate exprima un echivalent al iubirii. Insa un incident recent a scos la iveala niste erori de programare.
"Initial am fost foarte incantati sa vedem putina insufletire in aceast asa-zisa 'masinarie'," a declarat dr. Akito Takahashi, citat de site-ul TechandFacts.com.
Kenji a luat parte la un experiment in care au fost implicati mai multi roboti in care au fost instalate programe care ii determina sa reactioneze emotional la stimuli externi.
Initial, Kenjy a data dovada de dragoste atasandu-se de o papusa in camera sa, pe care o imbratisa ore intregi.
Apoi a inceput sa faca cercetari, simple dar insistente, daca nu mai gasea papusa. Aceasta reactie a fost atribuita programelor de devotament si empatie si experimentul a fost considerat un succes.
Nu au fost insa luate in considerare efectele mai multor luni de auto-iterare a codului care a determinat tandretea initiala. Astfel ca de saptamana trecuta, "dragostea" lui Kenji a devenit atat de intensa, incat echipa de cercetatori se teme sa il mai prezinte public.
Probleme au aparut cand o asistenta a inceput sa petreaca zilnic cateva ore cu Kenji, testandu-i sistemele si introducand noi programe. Cand fata a vrut sa plece intr-o seara, Kenji a refuzat sa o lase - s-a asezat in fata usii blocandu-i iesirea si a inceput sa o imbratiseze in mod repetat.
Asistenta a putut sa plece abia dupa numeroase apeluri telefonice catre doi angajati care au venit si l-au dezactivat temporar pe Kenji.
"In ciuda entuziasmului nostru initial, este clar ca impulsurile si comportamtentul nu sunt pe d