La nivelul anului 2013, Compania de Apă ARIEŞ, un operator care s-a dezvoltat în ultimii 5 ani continuu, se situează la mijlocul clasamentului celor 44 de companii de apă din ţară. Cu siguranţă îşi va menţine această poziţie, deoarece operatorii angrenaţi în proiecte cu finanţare europeană au majorat deja tarifele de la 1 iulie anul acesta sau au acest lucru în pregătire.
Tarifele sunt avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) şi de Consiliul Director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare (ADI).
În prezent, locuitorii din Comunitatea Urbană Arieş plătesc 2,55 lei fără TVA pentru 1.000 de litri de apă, adică 1.000 de sticle de apa plata de 1 litru. Diferenţa între cele doua tipuri de ape, cea de la robinet şi cea îmbuteliata, este de cost. Dar mai există un criteriu de diferenţiere care nu e deloc de neglijat: diversitatea utilizarii apei de la robinet în defavoarea celei îmbuteliate.
Ajustarea tarifelor este în conformitate cu strategia de tarifare avizată şi cunoscută de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), care se bazează pe o analiză economică cost-beneficiu realistă, pe obligativitatea recuperării tuturor costurilor de exploatare şi a constituirii surselor pentru cofinanţarea investiţiilor din fonduri europene. În gândirea strategiei de tarifare, au fost luaţi în considerare şi factorii sociali, cheltuielile cu apa nedepăşind limita de suportabilitate a populaţiei.
Investiţiile deja realizate de CAA sau în derulare, sunt proiecte mari, făcute în beneficiul populaţiei, pe termen lung, fapt care conduce în final la obţinerea de finanţări europene nerambursabile de peste 150 de milioane de euro.
În cadrul proiectului „EXTINDEREA ŞI REABILITAREA SISTEMELOR DE APĂ ŞI APĂ UZATĂ ÎN REGIUNEA TURDA-CÂMPIA Turzii, Compania de Apă Arieş a efectuat inves