Conform prognozelor meteorologice din ultima perioadă, care vizează zona Banatului, se impun măsuri de prevenire a situaţiilor în care, pe perioade mai lungi de timp, pot apărea probleme privind nesarul de de apă, în perioada de vară cu temperaturi extreme.
Sorina Neaga, PR Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) Timişoara, a declarat că instituția a analizat stocul curgerii naturale a apelor de pe teritoriul bazinelor hidrografice, comparativ cu cerinţele de apă ale populaţiei. Rezultatul este că nu se pot crea probleme de nesatisfacere a cerinţei de apă la utilizatorii conectaţi la reţeaua de alimentare cu apă, în localităţile judeţelor Timiş şi Caraş-Severin.
Acumulările Secu, Gozna, Văliug, care asigură alimentarea cu apă a populaţiei din Reşiţa, au un coeficient al gradului de umplere de 90%. „Proiectarea şi realizarea de lucrări de amenajare au făcut posibilă tranzitarea apei din bazine hidrografice excedentare în cele deficitare. Stocarea apei în bazinul superior al unor cursuri, ca rezervă temporară pentru regimuri deficitare, constituie încă o soluţie în lupta cu seceta”, a declarat Ervin Luci, directorul ABAB.
Totuşi, scăderea debitelor de pe râul Bârzava i-a obligat pe specialiştii ABAB să depună eforturi considerabile pentru a menţine în secţiunea Gătaia un debit suficient pentru a asigura alimentarea cu apă a două mari unităţi economice: S.C. Prescotim S.A. - Ferma piscicolă Banloc Topole şi S.C. Kornberg S.R.L. - Orezaria Banloc. S-a suplimentat debitul prin deschiderea stăvilarului de la Acumularea Secu din Caraş-Severin şi a celui de la Roviniţa, din Timiş.
Deoarece în municipiul Reşiţa a fost demarată deja o actiune de igienizare a albiei râului Bârzava, această scădere a debitelor de pe Bârzava a impus o suplimentare a debitului cu 4 metri cubi pe secundă timp de două ore zilnic, prin deschiderea Acumulării Secu pentru zi