Un reportaj realizat recent de jurnalistii straini in Centrul Istoric al Bucurestiului ridica in slavi zona Lipscanilor, sustinand ca "a renascut asa cum nimeni nu se mai astepta sa o faca". Specialistii dezvaluie, insa, cealalta fata a inimii distractiei din Capitala.
Centrul Istoric este o zona foarte periculoasa. Mergem acolo sa ne simtim bine, dar distractia s-ar putea transforma intr-o tragedie. Nu stii niciodata cand vine un cutremur, iar la un eventual seism peste jumatate din cladirile de acolo se vor darama.
Centrul Vechi, intr-un reportaj BBC: A renascut asa cum nimeni nu se mai astepta sa o faca
Se vede cu ochiul liber, dar o arata si cifrele: 375 de imobile au fost expertizate tehnic, iar aproape 200 au fost incadrate in clasa I de risc seismic. Deci aproape 200 de buline rosii pe cladirile unde functioneaza sute de localuri pline ochi, mai ales in zilele de weekend.
"Cea mai mare problema este securitatea cladirilor de acolo. In ultimele trei luni, au cazut doua imobile, iar lucrul acesta continua. Daca vine un cutremur, cade jumatate din Centrul Vechi fara discutie. Primaria s-a marginit sa faca drumurile si a neglijat total cladirile", a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, pentru Ziare.com.
Intrebat daca motivul pentru care nu sunt reabilitate este reprezentat de lipsa fondurilor, acesta a spus ca, de fapt, nu exista un "proiect coerent" al Primariei Capitalei in acest sens, mentionand ca exista trei tipuri de cladiri in Centrul Istoric si pentru fiecare exista o solutie.
Cladire prabusita in Centrul Vechi al Capitalei (Video)
"In primul rand, exista imobilele primariei. Ar putea scoate de acolo persoanele care locuiesc ilegal si le-ar putea concesiona unui privat, pentru ca acum zona e o atractie. Daca i-o dai pe 30 de ani, poti sa nu-i iei