Un fenomen ciudat a fost identificat în cartierele mărginaşe din New York. Tinerii de origine afro-americană din Bronx preferă să ia virusul HIV pentru a supravieţui în jungla urbană, decât să înfrunte problemele financiare.
Într-un material din revista "Out", jurnalisul Maral Noshad Sharifi explică drama acestor adolescenţi pentru care SIDA reprezintă scăparea din sărăcie.
Tye Fortner este un tânăr de 28 de ani, care trăia pe străzi. La 16 ani, era unul dintre băieţii care îşi vindea trupul altor bărbaţi, de cele mai multe ori prea drogat sau beat pentru a-şi aminti să mai folosească prezervative. Acum şase ani, diagnosticul a fost clar: HIV pozitiv.
Dacă l-a început a suferit, şi-a dat seama rapid că poate fi un avantaj. A primit o casă, ajutor, mese regulate şi servicii medicale gratuite. "Nu ştiam că dacă ai SIDA ai dreptul la toate lucrurile acestea", spune Fortner. "Când eşti pe stradă toată ziua, fenomenul nu e surprinzător. Ai o alternativă ca să ai unde sta", povesteşte tânărul de 28 de ani. El trăieşţte acum într-un apartament pentru care plăteşte doar 217 dolari, din chiria de 1.150 de dolari. Restul este plătit de stat. De asemenea, mai are şi bani de cheltuit - 400 de dolari pe lună. Nu este foarte mult, dar este mai bine decât deloc.
O soluţie din 1987
Sage Rivera, un cercetător din cadrul Centrului pentru controlul şi prevenţia bolilor contagioase din New York a lucrat cu sute de tineri care aparţin comunităţii LGBT. "E ca o eliberare sau ca un ajutor nesperat. Există diverse nume pe care le folosesc pentru HIV: monstrul, pisica, mâncărimea, cadoul. Aşa că oamenii zic «am luat pisica, acum pot să am o casă» sau «Nu ştiu ce m-aş fi făcut fără monstru». Am întâlnit cel puţin cinci băieţi care mi-au zis asta", poveste Rivera.
Problema este că nu numai cei care s-au îmbolnăvit considera SIDA o eliberare, ci şi mulţi dint