Zeci de persoane au ajuns joi şi vineri la spitalele din judeţ din cauza căldurii, acesta fiind un prim bilanţ al caniculei. Potrivit medicilor, pacienţii fac parte din toate categoriile de vârstă, iar o parte dintre ei au fost internaţi. Datele înregistrate de serviciile de triaj şi primiri urgenţe arată că în majoritatea cazurilor a fost vorba de bolnavi cronici acutizaţi, dar au fost şi situaţii în care pacienţii nu aveau afecţiuni cunoscute în antecedente. Printre bolnavi s-au regăsit atât tineri, cât şi bătrâni, primii cu insolaţii, spasmofilii sau stări de leşin, iar ceilalţi cu probleme neurologice şi cardiace. Vârstnicii au fost internaţi pentru a fi ţinuţi sub supraveghere medicală, au precizat medicii.
În vederea prevenirii neajunsurilor provocate de caniculă, medicii din spitale recomandă pe cât posibil evitarea expunerii prelungite la soare, îndeosebi între orele 11.00 şi 18.00. Oamenii sunt sfătuiţi sănu facă drumuri inutile şi să-şi organizeze timpul în aşa fel încât să nu se afle pe străzi la orele amiezii. Şi asta, nu doar din cauza soarelui arzător, ci şi a asfaltului încins, care radiază o căldură foarte mare ce duce la dilatarea vaselor circulatorii la nivelul picioarelor. Sucevenilor li se mai recomandă să-şi facă cumpărăturile dimineaţa devreme sau seara târziu, ţinând cont că şi magazinele sunt deschise.
Consumul de sucuri răcoritoare carbogazoase, contraindicat
Medicii adaugă că, în această perioadă, este recomandat consumul zilnic de lichide(între 1,5-2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Astfel, este bine să se consume un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. De asemenea, este recomandat să se mănânce în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete(pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Recomandat este şi ia