Valentina Buliga, ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, susţine că în sfera ocupării forţei de muncă este atestată în continuare discrepanţa salarială între femei şi bărbaţi. În context, autorităţile îşi propun elaborarea unei noi strategii de ocupare a forţei de muncă prin prisma egalităţii de gen.
Peste 190 de milioane de lei sunt necesare pentru implementarea noului Plan de acţiuni pentru anii 2013-2015 în domeniul asigurării egalităţii de gen în Republica Moldova. Acţiunile şi strategiile de realizare a obiectivelor prevăzute în Plan au fost prezentate vineri 9 august, de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF), comunică MOLDPRES.
Cei mai importanţi paşi care urmează a fi întreprinşi până în anul 2015 vizează acordarea garanţiilor financiare pentru creditele întreprinderilor gestionate de femei, monitorizarea participării femeilor în poziţiile decizionale în viaţa politică şi publică, organizarea acţiunilor de informare privind dreptul egal al femeilor şi bărbaţilor pe piaţa muncii şi în viaţa economică. Totodată, MMPSF, în comun cu ministerele de forţă, vor contribui la asigurarea egalităţii de gen în sfera securităţii, ordinii de drept şi serviciului militar în cadrul Armatei Naţionale.
Valentina Buliga, ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a declarat că în sfera ocupării forţei de muncă este atestată discrepanţa salarială între femei şi bărbaţi. În context, autorităţile îşi propun elaborarea unei noi strategii de ocupare a forţei de muncă prin prisma egalităţii de gen.
„Prezenţa femeilor pe arena politică nu cîştigă teren. La 1 ianuarie 2013 bărbaţii deţineau circa 52% din numărul total al persoanelor angajate în administraţia publică, iar femeile peste 48%. Lozinca "bărbatul decide, iar femeia execută" este încă actuală în Republica Moldova”, a spus Buliga.
Ministrul a adăugat că deş