Programul Prima Casa, cea mai de succes masura anticriza, a fost ciuntit pe neasteptate de Guvern prin intreruperea sustinerii creditelor in euro. Masura spulbera astfel visul a mii de tineri de a accede la achizitia unei locuinte cu costuri si avans reduse.
Aproape 100.000 de familii au reusit sa-si achizitioneze o locuinta gratie programului Prima Casa, 97% dintre clienti alegand varianta creditului in euro, substantial mai ieftin decat imprumutul similar in lei.
Nu exista vreo masura a Guvernului care sa fi avut in aceasta perioada vreun impact pozitiv mai mare asupra economiei si activitatii bancare.
Cand totul parea ca va continua „vesnic“, atata timp cat exista interes din toate partile, Guvernul a lovit pe nepusa masa cu intreruperea sustinerii creditelor ipotecare in euro prin Prima Casa. Adica exact in segmentul care avea o pondere covarsitoare in cadrul programului si in totalul creditarii ipotecare. Peste noapte, creditele Prima Casa la care au acces clientii s-au scumpit practic cu 30%-35% si astfel e afectata puternic cererea solvabila. Foarte multi clienti care se calificau la Prima Casa in euro nu vor mai fi eligibili pe varianta in lei, iar multi dintre ei nu vor dori sa acceseze Prima Casa in lei din cauza dobanzilor mult mai mari, cu 2,4-2,8 puncte procentuale peste cele in euro, chiar daca ar fi solvabili.
E drept, in 2013, creditarea in lei prin Prima Casa si-a majorat ponderea, la 7% din total, dupa ce pana in 2012 fusese pe la 3%. Chiar daca dispare varianta in euro si ramane in piata varianta mult mai scumpa in lei, cererea pentru Prima Casa nu va scadea cu 90%. „Probabil ritmul prin Prima Casa va scadea la jumatate din cat a fost pana acum, cand exista si oferta in euro. Unii clientii care se calificau pe euro sunt solvabili si pe lei, iar in ciuda dobanzilor mai mari Prima Casa in lei va fi atractiva prin prisma