“In semestrul I, din 2013, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,5 miliarde de euro (6,7% din total exporturi) şi a importat alimente de 2,06 miliarde de euro (7,9% din total importuri), rezultând astfel un deficit comercial de peste 500 de milioane de euro”.
Citatul de mai sus, preluat dintr-un inspirat articol publicat de ziarul Adevarul, descrie fara putinta de tagada rezultatul concret al pseudo-democratiei inventate de urmasii lui Ceausescu, dupa decembrie ’89, in frunte cu cel care l-a trimis in fata plutonului de executie pe fostul dictator-Ion Iliescu.
Stramb am pornit cu democratia in decembrie ’89, stramb traim acum pe urma a ceea ce unii inca se mai incapataneaza sa numeasca “democratie”. Nu e nicio democratie. Caci democratia nu e doar despre dreptul de a injura la drumul mare aparatul de stat, condus ciclic ba de unii, ba de altii. Nu. Democratie, la mama ei, inseamna inainte de toate performanta, raspundere, lege, masura, bun-simt, cumpatare. Nimic din toate astea n-au existat cu adevarat dupa impuscarea Ceausestilor la ordinul dat de Ion Iliescu.
Si ce exemplu mai bun poate fi dat decat statistica de mai sus. Cum e posibil ca dupa atatia ani de la schimbarea de sistem sa ajungi sa importi produse alimentare de aproximativ 4 miliarde de dolari (prin extrapolare la nivelul intregului an), tu, tara cu un potential agricol invidiat pana si de marile natiuni ale lumii?
Nu exista rusine mai mare pentru un stat decat sa-si cheltuiasca banii pe produse alimentare de import cand glia, solul si toate bogatiile naturale iti ofera tot ce ai nevoie ca sa fii exportator net de hrana. Intr-o lume ca asta, in care grija pentru hrana sau pentru apa devine prioritate zero la nivel mondial, Romania ramane inca defazata si descentrata la toate capitolele care tin de agricultura.
Din 1990 incoace, de cand Petre Roman