Cu toţii tindem, la un moment dat, să dormim mult prea mult, iar acest lucru ne poate afecta activităţile, fie că este vorba de timpul liber, fie de locul de muncă. Pentru a evita somnul prelungit, trebuie să fii atent la ce poţi să faci ca organismul tău să nu cadă iarăşi în starea de somn profund, informează „Huffington Post“.
Foloseşte lumina în avantajul tău
Un weekend petrecut în natură, la camping, poate reseta ritmul circadian al organismului în funcţie de răsăritul şi de apusul soarelui, arată un nou studiu. Pe de altă parte, dacă nu îţi permiţi să petreci un astfel de weekend, expunerea la lumină te poate ajuta să te trezeşti sau să adormi atunci când ai nevoie, îndeamnă medicul Christopher Winter.
Lucrătorii în ture sunt cei care trebuie să se trezească când încă afară este întuneric sau să se culce atunci când soarele este pe cer. Ferestrele acoperite cu perdea pot să creeze un mediu întunecat, astfel încât creierul să creadă că trebuie să intre în repaus. Pe de altă parte, expunerea la lumină, zi de zi, în aceelaşi interval de timp poate să ajute organismul să ştie când trebuie să se trezească.
Un program fix nu necesită alarma ceasului deşteptător
O cale sigură prin care poţi să eviţi dormitul peste program este să ai un program fix, care nu va necesita nici ajutorul unui ceas deşteptător. Cu ajutorul unui astfel de program vei putea să ai o rutină a somnului, trezindu-te fără probleme în fiecare dimineaţă, în jurul aceleiaşi ore.
Astfel, programul se bazează pe aceeaşi oră de trezit în fiecare dimineaţă, chiar şi în weekenduri,dar şi pe cele trei mase ale zilei, precum şi pe aceeaşi oră la de culcare. „Trebuie să îşi programezi toată ziua, inclusiv timpul în care mănânci, orele de dormit sau exerciţiile fizice“, afirmă medicul Christopher Winter.
Somnul în etape a câte 90 de minute
În mod natural, cicluril