Pe fondul accentuării crizei finanţării în sectorul bancar din România şi a creşterii semnificative a creditelor neperformante, piața imobiliară a continuat să scadă, însă într-un ritm mai atenuat decât în perioada 2009 - 2010.
Astfel, dacă în ultimii cinci ani prețurile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel național scăderi de aproximativ 41% - cu diminuări ale valorilor și de 25% pe an în perioada de început a crizei - în ultimul an scăderea a fost de doar 2%, se arată într-o analiză realizată de compania de evaluare Darian DRS SA.
"Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 35%. Prin programul Prima Casă cele mai multe proprietăţi achiziţionate au fost apartamentele de două camere. Într-un interval de aproximativ cinci ani, acest tip de apartament, eligibil şi căutat pentru achiziţia prin Prima Casă, a cunoscut o scădere de aproximativ 32 - 33%.
Scăderea încă mai persistă, dar tendinţa de scădere nu este la fel de accentuată, aceasta fiind în corelaţie şi decalată în timp faţă de semnalele ce vin din economie. Poziţionarea, calitatea şi adaptarea la cerinţele diferitelor segmente de clientelă şi nu în ultimul rând preţul sunt ceea ce oferă azi dezvoltatorii, dar în proiecte de mici dimensiuni, având în vederea absorbţia scăzută a pieţei", a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.
Cu cât au scăzut preţurile apartamentelor vechi
În Bucureşti, media un metru pătrat în cazul apartamentelor vechi este de 959 euro, urmat de Cluj-Napoca cu 956 euro/mp şi de Timișoara cu 865 euro/mp.
Comparativ cu perioada de început a crizei, prețurile apartamentelor vechi au scăzut în București cu aproximativ 60