Într-o vreme când majoritatea celor de vârsta lor se bucură de valurile Mării Negre sau de priveliştile minunate ale Munţilor Carpaţi, domniţe şi juni interesaţi de reperele lumii viitoare au optat pentru o experienţă neobişnuită. Numită simplu: un laborator de geopolitică aplicată.
Cum acest experiment este unul de interes public am optat pentru un scurt dialog cu dr. Vasile Simileanu, directorul revistei Geopolitica, iniţiatorul unor asemenea brainstorminguri la care participă, în calitate de cursanţi, tineri decişi să acţioneze, în viitor, în domenii profesionale unde expertiza lor să fie luată în calcul şi valorificată adecvat.
TRIUNGHIUL GEOPOLITIC AL VIITORULUI
- Care au fost scopurile şcolii de vară iniţiată de dumneavoastră?
- În perioada 25 iulie-2 august s-a organizat de către ASAGRI, în colaborare cu Asociaţia de Geopolitică „Ion Conea” şi în parteneriat cu Facultatea de Geografie, a Universităţii din Bucureşti, a III-a ediţie a Şcolii de Vară Geopolitics cu tema: „Washington - Beijing – Moscova: triunghiul geopolitic al viitorului?”.
Alexandru Grumaz - un general pro-american, cu experienţă diplomatică în China
Scopul acestei şcoli a fost de a genera un laborator de geopolitică aplicată, la care să atragem studenţi, masteranzi, doctoranzi şi tineri cercetători, din diferite medii de expertiză.
Pot afirma că acest obiectiv a fost atins în proporţie de peste 70%, deoarece nu toţi participanţii au înţeles tema în esenţa sa.
Bineînţeles, în condiţiile în care la foarte puţine facultăţi din România sunt cursuri de geopolitică, putem afirma că studiul individual şi pasiunea pentru această ştiinţă au demonstrat, dacă mai era nevoie, că geopolitica românească se poate dezvolta şi are şanse mari să genereze o şcoală de gândire.
Spun acest lucru, deoarece, de peste zece ani am avut ocazia s