Dmitri Argakov n-a fost de acord cu termenii unei bănci din Rusia pentru card de credit. Aşa că a scanat contractul şi l-a modificat prin punctele esenţiale: dobândă zero, niciun comision bancar şi nicio limită de creditare, o taxă de reziliere a contractului de 180.000 de dolari şi amenzi de 90.000 dacă banca nu respectă clauzele.
Fără a citi contractul semnat de Argakov, angajaţii băncii l-au semnat
Aşa că a scanat contractul, l-a modificat şi l-a retrimis băncii. Acolo, angajaţii Tinkoff Credit Systems n-au mai citit sau verificat contractul care arăta ca oricare altul tipărit de ei, ci pur şi simplu l-au semnat.
Modificările lui Argakov erau simple: dobândă a scăzut la 0%, plafonul de creditare a fost eliminat, comisioanele bancare au dispărut complet. În cazul în care banca semna contractul şi nu respecta clauzele, era obligată să-l despăgubească pe Argakov cu trei milioane de ruble (90.000 de dolari). Dacă banca voia să rezilieze contractul, trebuia să-i achite lui Argakov 180.000 de dolari. Arkagov a primit acasă, la scurt timp, un card de credit valid. „Banca a confirmat aprobarea condiţiilor clientului şi i-a trimis acasă un card de credit şi o copie a contractului semnat”, explică avocatul lui Argakov pentru cotidianul „Kommersant”. „Linia de credit care a fost deschisă era nelimitată. Şi-ar fi putut permite să-şi cumpere o insulă în Malaysia, iar banca era obligată prin lege s-o plătească”, spune acesta.
Tinkoff Credit Systems a sesizat însă ceea ce se întâmplase şi încercat să închidă contul, invocând plăţi restante. L-a dat în judecată pe Argakov pentru 45.000 de ruble (1.350 de dolari), reprezentând comisioane şi tarife bancare precum cele standard pe care le aplică pentru cardurile de credit. Banca n-a avut prea mult noroc: săptămâna aceasta, o instanţă din Rusia i-a dat câştig de ca