Cât de greu îi poate fi unui hoţ să ghicească un cod PIN de patru cifre? Dacă ar fi să nimerească aleatoriu, şansele sale de a ghici combinaţia potrivită sunt de 1 la 10.000, sau dacă are trei încercări, de 1 la 3.333. Însă dacă sunteţi suficient de neglijenţi încât să vă alegeţi o combinaţie de cifre care să conţină ziua voastră de naştere, sau anii ’90, ori o serie populară, şansele lui cresc semnificativ, scrie slate.com, citat de zf.ro.
Analiştii de la DataGenetics au descoperit că cele mai populare combinaţii de cod PIN sunt “1234”,”1111”, sau “0000”, care acoperă 20% din codurile pin.
Mulţi utilizatori aleg ca PIN-uri anul naşteri, 80% din PIN-uri începând cu “19”, perioada cea mai populară fiind cea de la sfârşitul anilor ’90. De asemenea, alte combinaţii populare sunt cele de tipul MM/DD – în care primele două cifre sunt între “01” şi “12” şi reflectă lună de naştere a utilizatorului iar ultimele două, între “01” şi “31”, ziua naşterii. Un cod PIN care indică ziua de naştere, respectiv anul naşterii al utilizatorului este astfel mult mai uşor de ghicit.
Pe de altă parte, cea mai puţin populară combinaţie este 8068, apare în mai puţin de 0,001% cazuri. Însă, aşa cum şi cei de la DataGenetics notează, probabil această combinaţie nu mai este una sigură, în măsura în care aceste inforamţii sunt publice. Alte combinaţii puţin întâlnite sunt „8093”, “9629”, “6835” şi “7637”.
Cifrele oferite de DataGenetics sunt rezultatul analizei unei baze de date de 3,4 milioane de parole “sparte” de hackeri care au fost făcute publice de-a lungul anilor. Majoritatea acestor parole au fost coduri pentru site-uri web. Specialişii au analizat însă cu atenţie parolele de patru cifre, extrapolând astfel la nivelul parolelor PIN.
Comentarii.
Cât de greu îi poate fi unui hoţ să ghicească un cod PIN de patru cifre? Dacă ar fi să nimerească aleatoriu,