Marc Faber spune că pieţele financiare s-au extins prea mult faţă de economia reală şi mizează pe dezintegrarea acestora
Colaps sistemic, război sau revoluţie sunt scenarii luate deopotrivă în calcul de investitorul elveţian
"Cred că într-o zi banii de hârtie şi activele financiare vor fi distruse"
Este normal ca la o economie globală al cărei produs intern brut se ridică la aproximativ 60 de trilioane dolari să avem tranzacţii în pieţele financiare tot de 60 trilioane dolari într-o singură săptămână?! Marc Faber, investitor cu experienţă în pieţele internaţionale, spune că nu şi că într-un final acest balon financiar va trebui să se ajusteze fie printr-o dezlănţuire inflaţionistă, fie printr-un colaps al sistemului. Piaţa derivatelor nu va putea continua să existe în următorii 5.000 de ani; se va sfârşi într-o zi ori prin război, ori prin colaps financiar, şi acest sfârşit va fi foarte dureros.
"În general, dacă ne uităm la lume, comparativ cu anii '50-'60 sau chiar şi cu anii '70, este clar că pieţele financiare - oficial şi mai puţin oficial - au crescut disproporţionat cu economia reală", a declarat Faber într-un interviu pentru Prospect Group, postat pe portalul YouTube şi preluat de publicaţia online Zero Hedge.
Dezintegrarea sistemului financiar nu va putea fi împiedicată de băncile centrale şi de către autorităţile statale în condiţiile în care acesta este deja mult prea complex pentru a fi măcar desluşit de nişte oameni de formaţie academică ce nu ştiu cum funcţionează economia reală. Politicile neconvenţionale inflaţioniste, în măsura în care nu fac decât să creeze baloane speculative succesive, doar agravează starea unor pieţe mai dezechilibrate decât oricând.
Faber, autor al newsletter-ului "Gloom Boom&Doom Report", crede că după excese urmează întoarceri către parametrii de normalitate; la un moment dat orice infl