* Interviu cu Laurenţiu Mitrache, Preşedinte Executiv Bank Leumi România
Uşurinţa cu care companiile pot să intre în insolvenţă este defavorabilă băncilor şi face ca procedura să fie privită, de mulţi, drept o "armă" cu care se poate lupta împotriva instituţiilor de credit, consideră Laurenţiu Mitrache, preşedintele executiv al Bank Leumi România. Domnia sa atrage atenţia asupra posibilelor efecte nocive ale discursului public potrivit cărora băncile ar trebui să îşi asume pierderile rezultate, în condiţiile în care banii acestora sunt, în cea mai mare parte, banii deponenţilor.
Nerespectarea contractelor între partenerii de afaceri afectează încrederea şi se constituie într-o piedică în calea relansării creditării, pentru că pune clienţii bancari în situaţia să nu poată să îşi onoreze obligaţiile faţă de bănci, deteriorând portofoliul de credite al acestora, ne-a mai declarat Laurenţiu Mitrache.
Creativitatea în domeniul creditării este limitată de nivelul ridicat de birocraţie din cadrul băncilor, precum şi de responsabilitatea pe care conducătorii acestora o au, ca urmare a efectelor sociale pe care le implică intrarea în dificultate a unor astfel de instituţii, precizează preşedintele executiv Bank Leumi România.
Reporter: Cum a evoluat activitatea Bank Leumi România în primul semestru al acestui an?
Laurenţiu Mitrache: Rezultatele din primele şase luni sunt satisfăcătoare, în sensul că ne-am atins obiectivele în proporţie de 95-96%, atât din punct de vedere al volumului de afaceri, cât şi al profitabilităţii. Nerealizarea de 4-5% este acceptabilă, având în vedere mediul în care ne desfăşurăm activitatea. Rezultatele se datorează celor două activităţi paralele, pe de o parte cea de creditare, de gestionare a relaţiilor curente cu clienţii, şi activitatea de prevenire a creşterii şi de reducere a dimensiunii portofoliului de cre