Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a crescut în cel de-al doilea trimestru suficient de puternic pentru a scoate întreaga zonă euro din recesiune, consideră analiştii băncilor din centrul financiar londonez, scrie The Telegraph.
Estimarea provizorie care va fi publicată miercuri de Eurostat, biroul de statatistică al UE, va indica probabil un avans de 0,2% al economiei uniunii monetare, în raport cu cele trei luni anterioare, după şase trimestre consecutive de scădere.
„Să nu ne înţelegeţi greşit, nu vorbim de o revenire rapidă a zonei euro. Dar vedem motive de speranţă că avansul nu va mai fi negativ pe ansamblul zonei euro începând cu al doilea trimestru“, a explicat Evelyn Herrmann, economist la BNP Paribas.
Veştile bune vor masca însă diferenţe majore între performanţele diferiţilor membri ai zonei euro, cu economiile mai slabe încă împotmolite în recesiune. „Este posibil ca doar Germania să fi crescut puternic. În Franţa, creşterea a fost probabil anemică, iar în Spania şi Italia a continuat recesiunea, dar într-un ritm mai lent decât înainte“, apreciază analiştii de la Morgan Stanley.
Ei au avertizat că ciclul stocurilor – schimbarea din evoluţia PIB-ului cauzată de firmele şi companiile care îşi refac stocurile epuizate în timpul recesiunii – amplifică revenirea aparentă.
„Dovezile sunt prea slabe pentru a ne gândi că avem în faţă o creştere susţinută, în condiţiile în care diferenţele dintre producţie şi comenzi raportate la vânzări sugerează că accelerarea creşterii reflectă în parte ciclul stocurilor“, au explicat analiştii de la Morgan Stanley.
Încurajator este faptul că temerile legate de criza datoriilor din zona euro s-au temperat în ultimele luni, iar datele privind evoluţia economică vor întări încrederea oamenilor de afaceri în economie.
Ce ar putea ameninţa revenirea
Pentru că va