În momentul de față, 90 de copii aflați în sistemul vrâncean de Protecția Copilului sunt adoptabili, însă doar 16 familii (printre care se numără și o persoană singură) au fost atestate în acest sens, în 2013. Specialiştii susţin că în momentul de faţă, cea mai mare problemă care îngreunează şi prelungeşte mult procesul adopţiei este modalitatea prin care se face potrivirea teoretică între copil, care poate fi oriunde în ţară, şi potenţialii părinţi ce pot domicilia, de asemenea, în toate judeţele ţării.
Nouăzeci de copii aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea așteaptă să aibă și ei o familie, un mamă și un tată, lângă care să crească și cărora să le bucure viața. Ei au vârste cuprinse între 8 luni și 16 ani, iar timpul trece cu repeziciune în defavoarea lor.
Potrivit celor declarate de Nicuța Vancea, consilier juridic cu atribuții de șef Birou Adopții din cadrul Direcției, anul acesta au fost adoptați, totuși, opt copii cu vârste între un an și șapte ani. „Avem, de asemenea, 16 copii încredințați familiilor potențial adoptatoare, pentru perioada de 90 de zile. Se află în curs de soluționare opt cereri ale familiilor adoptatoare, am primit de la colegii noștri 92 de dosare cu tip de finalitate adopția și până în prezent avem 83 de sentințe definitive de deschidere a adopției, cu alte cuvinte 83 de copii adoptabili, la care se aduagă și cei care vin cu sentința de anul trecut, adică 90 de copii. Pe rolul instanței se află încă 17 dosare în cazul a 17 copii, pentru a deveni eligibili pentru adopție”, a precizat Nicuța Vancea. Potrivit legislaţiei actuale, procedura adopţiei interne constă în: obţinerea atestatului de familie/persoană aptă să adopte; potrivirea (teoretică şi practică) între adoptator şi copilul adoptabil; încredinţarea copilului în vederea adopţiei; înc