Vezi
Confectionarea de straie populare poate aduce bani frumosi, chiar daca unii ar crede ca imbracamintea traditionala nu prea mai are trecere. Dovada sta afacerea inceputa de o femeie din Cluj, care a reusit sa isi faca un renume in Transilvania pentru piesele vestimentare pe care le coase si le pune in vanzare. Iulia Morar si-a gasit aceasta pasiune in urma cu trei ani si se arata multumita de castigurile pe care le are. Printre piesele de rezistenta pe care le comercializeaza se numara si straie realizate dupa modele autentice maramuresene.
Clujeanca se declara pasionata de portul popular din Maramures, care are trecere foarte buna, mai ales la turisti. Ea se ocupa de absolut toate aspectele din afacerea ei - de alesul materialelor si la cusut, pana la comercializarea imbracamintei. Anual scoate pe piata sute de camasi si costume, pe care le vinde in targurile din intreaga tara.
„Eu am inceput sa cos in copilarie, in clasele primare. A fost o perioada in care n-am mai facut acest lucru si am inceput sa fac chestia asta de vreo trei ani mai complex. Pot sa spun ca fac aceasta meserie din hobby, nu e neaparat meseria mea. E placuta si poti sa spui ca e usoara. Daca iti place, orice e usor “, a spus croitoreasa.
Femeia spune ca isi petrece ore intregi incercand sa produca modele cat mai apropiate de cele autentice, dar treaba ei nu se incheie aici. „Mai mult timp iti ia sa o vinzi decat sa o faci. Deci vanzarea e mult mai grea decat confectionarea sau orice altceva. Toate modelele le iau din cataloage si dupa zone sau dupa costume vechi care le reproduc. Am cataloage pentru toate modelele expuse. Intotdeauna incerc sa fac unicate de fapt. Nu sunt grele, sunt complexe. Eu n-as spune ca sunt grele. Le fac si simple si mai complexe, pentru buzunarul fiecaruia“, a mai spus Iulia Morar.
Mestesugarita spune ca iile din