De cum intri în zona muntoasă a judeţului Dâmboviţa, peisajele spectaculoase şi neatinse, încă, atât de mult de mâna omului te poartă într-o lume de basm şi plină de aventură. Nu ai cum să te plictiseşti, mai cu seamă că în comuna Moroieni se află câteva dintre cele mai spectaculoase peşteri din România: Peştera Răteiului, Peştera Urşilor şi Peştera Ialomiţei.
Peştera Ialomiţei
Peştera Ialomiţei este de departe atracţia principală pentru cei care urcă în Munţii Bucegi şi vor să vadă şi peisajele ascunse de lumina soarelui. Peştera se află pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, în localitatea Moroeni, judeţul Dâmboviţa, pe Muntele Bătrâna, la circa 10 km de izvoarele râului Ialomiţa, la o altitudine de 1.530 m. Este amplasată la circa 100 metri în aval de morena frontală a Ialomiţei, la altitudinea absolută de 1.660 de metri.
Se desfăşoară pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 de metri, din care 400 de metri sunt accesibili turiştilor, până în punctul numit „la Altar” urmând în amonte o porţiune de încă 80 de metri, cu galerii şi săli. Diferenţa de nivel este de 60 de metri. Este străbătută de un pârâu şi are o desfăşurare mixtă, prezentând atât galerii cât şi săli.
Gura peşterii, în formă de semielipsă, se deschide pe o terasă orizontală, ce se găseşte la 18 metri deasupra fundului văii. Chiar la intrarea în Peşteră se află Mânăstirea Ialomiţei, ridicată în secolul al XVI-lea, ctitorită de voievodul Ţării Româneşti, Mihnea cel Rău. Mănăstirea a ars de mai multe ori până acum şi a fost refăcută cu ajutorul monahilor şi al autorităţilor vremii.
Prima sală a peşterii poartă numele de Mihnea Vodă, având lungimea de 115 metri, lăţimea de 15 şi înălţimea de 10-25 de metri. Înainte de 1924, prin această grotă curgea Râul Peşterii. Astăzi, pârâul intră în subteran înainte de a ajun