Preşedintele Kiwi Finance, Anca Bidian, a anunţat că negocierea în tranzacţiile pe programul 'Prima Casă' se va face tot în euro, argumentând că mentalul colectiv nu percepe un preţ al locuinţei în lei, ci îl converteşte în moneda europeană. În plus, percepţia românilor este că un credit în lei este mai scump decât unul în euro, a explicat Bidian.
"Ar trebui luat în calcul faptul că, în ultimii 23 de ani, piaţa imobiliară din Romania nu a fost niciun moment în monedă naţională. Noi după 1989 am avut piaţă în dolari şi după aceea în euro. Mentalul colectiv nu percepe un preţ al locuinţei în lei, ci îl converteşte automat în euro. Trecerea la lei nu se face uşor. Negocierea se va face între cumpărător şi vânzător în continuare în euro. Vor fi diferenţe de curs de la intenţia de cumpărare şi până finalizarea tranzacţiei, în care ori vânzătorul va lăsa la preţ ori cumpărătorul va mai adăuga bani", a explicat Bidian.
Este greu de estimat ce impact va avea trecerea programului 'Prima Casă' exclusiv pe lei pentru că nu pot fi comparate cu programele anterioare, care cu toate că au avut oferte pentru ambele valute au fost accesate preponderent în euro, iar acesta ar putea fi considerat ca unul pilot, a adăugat reprezentantul Kiwi Finance. "Dacă luăm în considerare plafonul aprobat de un miliard de lei, din care 300 de milioane sunt rezervaţi ANL, mai rămânem cu 700 milioane lei, iar acesta înseamnă aproximativ 160 de milioane de euro. Iar dacă ne uităm în urmă la viteza de derulare a programului 'Prima Casă', aceşti bani ar trebui să ajungă doar pentru câteva luni, nu mai vorbim de un program pentru un an. Prin urmare eu îl privesc ca pe un program pilot, pentru a vedea cum se comportă creditarea în lei pe un produs bine primit de populaţie în ultimii patru ani astfel încât să fie aplicat după aceea şi pentru restul produselor standard destinate achiziţiei de