Un veritabil maraton folcloric, programat să se desfăşoare pe durata a zece ore, are loc acum în centrul Zalăului. Formaţii şi ansambluri folclorice din şase ţări de pe două continente fac spectacol pe scena Festivalului Internaţional "Ecouri meseşene", ajuns anul acesta la a 38-a ediţie.
Evenimentul ce reuneşte aproximativ o mie de artişti din mai multe judeţe ale ţării, dar şi invitaţi din străinătate din Italia, Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Uruguay, a început cu o paradă a participanţilor ce a debutat de la Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj (instituţia organizatoare) - Ceas - zona Perla şi retur. Puţinii spectatorii care au ales să lase somnul de duminică pentru a-i vedea "la lucru" pe artişti au avut ce admira: formaţii au parcurs traseul cântând, dansând, dar - mai ales - bucurându-se de ceea ce făceau.
Cu o veselie molipsitoare, italienii de la asociaţia folclorică „Laurianum”, veniţi la Zalău din Castrese de Sessa Aurunca,au ieşit în evidenţă prin bucuria şi însufleţirea cu care au cântat şi au dansat, cu mic cu mare, pe străzile din Zalău. Ceva mai sobri au fost membrii formaţiei de dansuri populare maghiare Tündérkert (Grădina zânelor) din Montevideo –Uruguay. Formată din emigranţii unguri ajunşi în America de Sud, formaţia reprezintă un spectacol în sine, cu unguri dansând ungureşte dar vorbind în limba spaniolă pe străzile din Zalău, un melanj între încercarea de a-şi păstra identitatea naţională chiar şi la mii de kilometri de casă şi nevoie de a se adapta la traiul în noul cămin.
Din Serbia au venit să cânte şi să danseze la Zalău formaţia „Disa Atic” din Skupljen, iar din capitala ungară, Budapesta, a ajuns la festival ansamblul folcloric „Göncöl” (Ursa Mare). De la sud de Dunăre, din Bulgaria, afişul fiind completat cu formaţii şi ansambluri din Sălaj şi din multe alte judeţe ale ţării.
Punctul culminan