Estonia, unul dintre cele mai mici state europene, pare sa reprezinte un model pentru modul in care o tara poate folosi tehnologia in secolul XXI.
Cu o populatie de numai 1,29 de milioane de locuitori, aceasta este tara de origine a serviciului Skype. Insa adeziunea Estoniei la tehnologie merge mult dincolo de aplicatiile pentru iPhone-uri create de tineri antreprenori, manifestandu-se in insusi modul in care statul functioneaza si in care locuitorii isi desfasoara activitatea, scrie Wall Street Journal.
Presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, ales in functie in 2006, este un militant infocat pentru tehnologie, el invatand programarea la varsta de 13 ani.
Dezastru sau minune? Cum ne-a influentat tehnologia viata
Sedintele de guvern se desfasoara electronic in Estonia din anul 2000. Din 2005, cetatenii au posibilitatea de a vota pe Internet. Cu ocazia alegerilor parlamentare din 2011, 24,3% dintre voturi au fost exprimate in aceasta forma.
Plata taxelor se realizeaza complet electronic din 2000, rapoartele scolare si alte tipuri de informatii despre elevi pot fi accesate online din 2002, iar registrul funciar exista din 2005 doar in acest format. Dosarele medicale sunt disponibile pe Internet din 2008, iar retetele din 2010. In Estonia, poti chiar sa iti inregistrezi copilul electronic. Ca urmare a acestor lucruri, functionarii publici reprezinta doar 1,9% din populatia Estoniei.
Tehnologii uimitoare din filmele SF, care au devenit realitate (Galerie foto)
Estonienii au acces la Internet wireless gratuit, iar elevii fac cursuri de programare in scoala generala.
Pe fondul scandalului de spionaj informatic avandu-i in centru pe Edward Snowden si scopul programelor de monitorizare derulate de guvernul american, este impresionant nivelul ridicat al increderii populatiei in g