Absolvent al Colegiului „Carol I“ din Craiova şi al Facultăţii de Matematică din Bănie şi Bucureşti, Alexandru Mironov (foto), considerat o somitate de către amatorii de SF din România, crede cu toată tăria că Bănia poate să devină capitala culturală a Europei în 2021, argumentând că este un oraş profund cultural, portretul-robot al olteanului de rasă fiind Tudor Gheorghe.
Ion Jianu: Cum să vă prezint cititorilor Gazetei de Sud: scriitor SF, jurnalist, pedagog, matematician, spadasin, consilier prezidenţial sau pur şi simplu... Enigmatic, Mironov?!
Alexandru Mironov: Din toate câte puţin... dar, dacă mă gândesc bine, nu chiar aşa de puţin.
I.J.: Născut în Republica Moldova, la Vertujeni (Soroca), Craiova a devenit pentru dumneavoastră adevărata casă. Aici aţi făcut spadă, aţi profesat şi la ţară (în satul Beloţ), apoi aţi zburat în Africa, America de Sud, Asia, Europa, Orientul Apropiat ş.a.m.d. Şi aşa v-a ieşit o carte extraordinară, „Enigmatic, Pământul“ (prima ediţie în 1977), un best-seller care v-a schimbat viaţa. În ce sens?
A.M.: N-aş fi plecat niciodată din Craiova dacă în aici aş fi putut să fac tot ceea ce voiam să fac. E drept, realizam emisiuni de ştiinţă la radio împreună cu Mihai Nicola, dar nu aveam televiziune; scriam articole în cotidianul local Înainte şi revista de cultură Ramuri, dar nu aveam revistă de ştiinţă. Şi cum la apariţia cărţii „Enigmatic, Pământul“ am avut imediat oferte de transfer la Bucureşti, mi-am luat inima în dinţi, m-am smuls din confortul şi fraternitatea oltenească şi am pornit pe un nou făgaş. Aveam în minte să inventez profesia de radio-tele-profesor, dar pentru asta am început cu scriitura: din septembrie 1979 până în februarie anul următor, revista Ştiinţă şi Tehnică a sărit de la 30.000 de exemplare la 130.000 şi asta a fost în primul rând meritul noului redactor-şef, inginerul Ion Ere