În faţa livezii lui Vasile Ban, din satul hunedorean Banpotoc parchează în fiecare zi câteva zeci de maşini şi căruţe, ticsite cu sticle şi butoaie de plastic. De pe terenul acestuia izvoreşte apă minerală, bogată în sulf, despre care cei care vin să se aprovizioneze susţin că are efecte terapeutice.
Vasile Ban (61 de ani) a moştenit izvorul printr-o întâmplare petrecută în anii 1980. Pe terenul familiei sale, la acea vreme s-au făcut prospecţii şi foraje, în căutarea unor zăcăminte de minereuri valoroase.”S-a forat până la o adâncime de 120 de metri şi au dat de izvorul de apă minerală.
S-a decis captarea acestuia, iar în anii următori s-a construit u bazin, pentru că aici, în Banpotoc, comuniştii voiau să înfiinţeze o staţiune exclusivistă. Ne-ar fi luat pământurile şi near fi dărâmat casele, dar revoluţia i-a oprit”, spune Vasile Ban. Izvorul de apă minerală a rămas în livada lui şi pentru că nu are ce face cu atâta apă, l-a tras la drum printr-o ţeavă şi i-a lăsat pe oameni să se alimenteze din el. A montat şi câteva robinete, tot pentru ca străinii care ajung aici să nu fie nevoiţi să aştepte prea mult pentru a alimenta. În rest, spune hunedoreanul, nu a mai prea avut ce să facă în privinţa izvorului, singura lui cerinţă e ca zona să rămână curată.
Nu sunt puţini cei care ajung la izvorul din Banpotoc. În fiecare zi, se formează cozi în faţa izvorului de apă minerală. „Am venit din Hunedoara, cu mai mulţi prieteni din Ungaria. Am umplut peste 100 de sticle, iar o parte vor ajunge în Ungaria. E gratuită şi e bună pentru organism, chiar dacă e acidulată ca apa minerală, iar la început aţi putea fi deranjaţi de gustul de sulf”, spune Marian, unul dintre cei care s-au aprovizionat duminică de la izvor.
Vizitatorii iau apă şi lasă gunoaie
Faima izvorului a adus o mulţime de oameni în zonă, dar şi o cantitate impresionantă d